Около месец преди местните избори в края на септември нагласите в

...
Около месец преди местните избори в края на септември нагласите в
Коментари Харесай

Близо половината от избирателите твърдо искат нови кметове

Около месец преди локалните избори в края на септември нагласите в обществото са мощно разграничени. Близо половината от българите - 47.3 %, желаят промяна на настоящия си кмет, а 40.9 % са за опазване на статуквото в локалната власт. Това сочи социологическото проучване на " Алфа Рисърч ", извършено измежду 1023 души в средата на септември. Според него едвам към 47 % от интервюираните са дали отговор, че са решили твърдо да гласоподават на вота.

От организацията обаче разясняват, че въз основата на декларираните настроения не могат да се вършат прогнози по общини. Въпреки това внезапно по-критични са настройките в огромните градове (32% към 68%), по-умерени - в междинните общини (44% към 56%). Най-благоприятни са прогнозите за актуалните кметове в дребните обитаеми места (51 към 49 на 100 от запитаните). Затова и като най-оспорвани и с най-голяма конспирация се обрисуват изборите в огромните общини.

Изострянето на сериозните настроения е най-големият контейнер за гласове против настоящи кметове при втория тур на изборите, защото те катализират най-големия капацитет за протестен избор. Интересно е, че при локални избори няма същата логичност и обсег на протестния избор, както при националните. Общо 37.2% от интервюираните са подготвени да се обединят зад която и да е кандидатура " против " настоящия кмет в името на смяната, се показва още в разбора. Други 61.9% биха дали своят вот според от персоналните качества на претендентите и политическите си желания, а не на правилото " срещу ".

Проучването регистрира още, че се усилват сериозните оценки към качеството и стила на ръководството в страната. Те обаче биват разчетени от публичното мнение като излизащи от разнообразни по ориентацията си политически сили, което не разрешава консолидиране на единна съпротива.

На въпрос за коя партия биха дали своят вот, в случай че предстоят парламентарни избори, 21.5% показват групировката на Бойко Борисов, а 18.7% - партията на Корнелия Нинова. " Алфа Рисърч " мери и капацитета на към този момент декларираната от Слави Трифонов партия " Няма такава страна ", която започва с поддръжка от 8.3%. Подкрепата за Движение за права и свободи е в границите на традиционните 8.6 %. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР